diumenge, 26 de maig del 2013

Carlos VI en la Rápita. Pérez Galdós

1860. Continua la campanya africana iniciada en l'anterior novel·la, narrada aquesta vegada pel "profeta" de la pau, l'enamoradís incorregible (i seductor maldestre alhora) don Juan (Confusio) Santiuste. Amb l'ajuda d'El Nasiry, un altre membre de la família Ansúrez a la qual el nostre protagonista sembla indissolublement lligat, abandonarà Tetuan per arribar a Tànger des d'on retornarà a la península.

En aquest periple haurà tingut temps de lluitar amb Leoncio Ansúrez de qui havia estat deixeble en l'ofici de manyà, d'oblidar Lucila Ansúrez, raptar Yohar, una jueva filla d'un jueu principal de Tetuan, i intentar fugir amb una de les dones del seu protector i amic El Nasiry, anteriorment Gonzalo Ansúrez.

Un cop a Madrid el seu protector i heroi d'aquesta sèrie dels Episodios Nacionales, el marquès de Beramendi, l'enviarà, en missió d'espionatge privat, cap a Tortosa on hi han rumors d'una nova sublevació carlina aprofitant que el gros de l'exèrcit encara s'hi troba estacionat al Marroc consolidant la pau firmada.

Allà trobarà l'Arcipreste, un peculiar i ferotge capellà carlí a qui li seduirà una de les seues protegides, Donata, amb qui fugirà amb l'ajuda de Diego Ansúrez, mariner i membre de la ja citada família.

Ja només ens queda, per tant, conèixer l'últim component d'aquesta original família, Gil Ansúrez, roder abans i ara transformat en drapaire venedor de relíquies falses.