dimecres, 8 d’agost del 2012

Norstrilia. Cordwainer Smith.

Tercer volum d'aquesta sèrie que, sota el títol de "Els senyors de la Instrumentalitat" continua amb aquesta peculiar història del futur, en aquest, a diferència dels dos anteriors formats per múltiples contes, hi ha una única novel·la.

Paul Linebarger, veritable nom de Cordwainer Smith sembla que era un gran coneixedor de la cultura xinesa, i no m'estranya ja que, salvant totes les distàncies, Nostrilia m'ha recordat "Viatge a l'Oest. Les aventures del rei Mono"

Com anuncia el propi autor al bell inici de la narració: "La historia es simple. Érase un chico que compró el planeta Tierra. Eso lo sabemos porque lo logró a costa nuestra. Sólo ocurrió una vez, y tomamos precauciones para que nunca más se repitiera. El chico vino a la Tierra, consiguió lo que se proponía y salió con vida, tras una serie de aventuras dignas de mención. Ésta es la historia."

I, enmig de tot, el Redescobriment de l'home, la larvada rebelió del Subpoble, els complots de la Instrumentalitat, la Sagrada Insurrecció, i les múltiples i contradictòries llegendes segles després sobre l'existència o no d'aquest xicot de Vella Australia del Nord, Norstrilia, el qual, fugint d'una mort segura, va decidir donar-li via lliure a la seva computadora per especular en borsa i guanyar una fortuna tal que no li quedà més remei que acabar comprant la Vella Vella Terra.