dimecres, 1 d’agost del 2012

La dama muerta de Clown Town, Cordwainer Smith

Segon volum d'aquesta recopilació de contes i novel·les curtes de Cordwainer Smith titulada "Los señores de la Instrumentalidad".

Seguim avançant en el temps, en aquesta peculiar història del futur, i ja ens trobem aproximadament en l'any 14.000. L'humanitat, gràcies al viatge a través de l'espai 2, "la planoformació" (equivalent a allò que en la ciència ficció actual s'anomena "viatge a través de forats de cuc) ha colonitzat la galàxia. Però els problemes morals i ètics continuen sent els de sempre.

A més a més, la utilització de robots i "subgent" (animals modificats genèticament que semblen homes però amb menys drets encara que els esclaus) ha conduït la humanitat a l'atzucac d'una mol·lície decadent.

És aquí on intervé la prematura i ràpidament fracasada rebel·lió del subpoble que s'inicia al conte que obre aquest volum i que li dóna nom, "La dama morta de clown Town", narració barreja de Joana d'Arc, Espartac i vida de Jesús.

D'alguna forma, gran part dels contes d'aquest volum tenen com a protagonista real, tot i que sempre en segon pla, algún animal modificat: P-Joana (gos), G-Mell (gat) A-Duard (ocell) T-Dikkat (bou) coalitzat amb algun humà rebel, a qui ajudaran a recuperar el dolor, l'esperança i la solidaritat que la humanitat havia perdut mentre buscava una felicitat fictícia i anestèsica que havia transformat els homes en deshumanitzades ombres.