diumenge, 15 de juliol del 2012

La lluna de sant Joan. Teresa Broseta.

L'acció d'aquest nové conte de la col·lecció “Amb molt de gust” transcorre en un paratge indeterminat d'allò que mon pare i els de la seva generació encara coneixien amb el nom de “Vila i Honor de Corbera” i que corresponia a l'antic terme de Corbera, abans de ser fragmentat en quatre -cinc en l'actualitat- pobles, a saber: Corbera, Fortaleny, Riola, Polinyà i, recentment, Benicull.

Però, a més a més, el conte em toca de ben a prop, perquè jo encara he vist buscar aigua un saurí, i una tia germana de mon pare curava les “parades de panxa” resant unes oracions i passant tres vegades una llista roja beneïda d'amagatotis no sé quin dia exactament de la Setmana Santa.

I, per acabar-ho d'adobar, la recepta d'avui ens duu uns dels meus plats preferits, l'arròs amb fesols i naps, el qual és, dels arrosos caldosos -fets en perol i no en paella ni en cassola-, més saborosos, sense menysprear, clar està, l'arròs amb llombregant que s'enduu la palma.

Ingredients (per a quatre persones)

-250 grams de fesols
-250 grams d'arròs
-Cinc napicols
-Uns quants trossos de corbet
-Una maneta de porc
-Una botifarra de ceba
-Una cullerada de pebre roig
-Un bri de safrà
-Oli i sal


Preparació

La vespra, abans de fer l'arròs, cal posar els fesols secs a remulla. El dia que el farem cal alçar-se enjorn, perquè els ingredients hauran de coure un bon temps.

En primer lloc posem aigua abundant al perol i, quan arranque el bull, aboquem els fesols. Al cap d'un poquet, afegim també el corbet i la maneta i ho deixem tot a foc lent.

Mentrestant, preparem un sofregit amb oli i pebre roig. Si el volem més gustós, li podem posar un parell de grans d'all i una tomaca triturada. Els naps, si volem, també els podem sofregir, però en qualsevol cas els hem de tallar a trossets, ni molt grans ni molt menuts. Quan tinguem el sofregit preparat, l'aboquem al perol. Finalment, afegim el safrà i la sal i ho tapem.

A partir d'ací, el perol haurà d'estar a foc lent, com a mínim, durant una hora; però quan hagen passat uns quaranta minuts, ficarem el darrer ingredient, la botifarra (convé que li clavem uns furgadents en forma de creu perquè no es desfaça).

Esperem uns vint minuts i destapem el perol; és el moment de ficar l'arròs, que ha de bullir amb la resta d'ingredients durant vint minuts més.