dijous, 19 de juliol del 2012

Juan Martín el Empecinado. Pérez Galdós

En aquesta penúltima novel·la de la primera sèrie dels Episodios Nacionales, trobem Gabriel Araceli, el nostre heroi, a l'Alcarria, sota les ordres de Juan Martín el Empecinado, guerriller que dóna nom a la narració.

De nou, rera el descans romàntic de l'anterior, Cádiz, tornem a l'èpica desbordada dels personatges desmesurats, com el mossèn Antón Trijueque qui, impulsat per la seva sobèrbia, acabarà traïnt l'Empecinado i passant-se'n al francesos, i, finalment penjant-se d'un arbre. O com Saturnino Albuín, un altre dels lloctinents de l'Empecinado que també el traïrà, però en aquest cas impel·lit per la seva cobdícia.

I tornarà a aparèixer l'afrancesat don Luís de Santorcaz, el pare d'Inés, la seva enamorada qui acabarà seqüestrant-la i enduent-se-la del costat de sa mare, Amaranta, amb qui s'havia refugiat al castell de Cifuentes.

La novel·la, com les anteriors, ens deixa amb la mel a la boca, amb l'intriga de si abandonarà o no l'exèrcit de l'Empecinado per a perseguir don Luís Santorcaz i rescatar així Inés.

Seguirem donant notícies a la pròxima novel·la i última de la sèrie: La batalla de Arapiles.