dilluns, 16 d’abril del 2012

Trafalgar. Pérez Galdós

Fa pocs mesos, a principis de gener, vaig comprar a Amazon, per 2,68€, la sèrie completa de Los Episodios Nacionales de don Benito Pérez Galdós en un e-book.

I ara, tres mesos després, he començat a llegir-lo, això sí, combinant les seves novel·les, amb d'altres que també tinc pendents, ja que, de no fer-ho així, suposo que acabaria boig i odiant en Pérez Galdós.

A Trafalgar, primer llibre de la primera sèrie, Gabriel ens narra la seva entrada al servei de don Alonso Gutiérrez de Cisniega, vell capità de navili de la marina espanyola i la seva participació com a criat de don Alonso, amb catorze anys, a la desfeta de Trafalgar, batalla entre la flota hispano-francesa i la flota anglesa i on, entre d'altres, moriren Nelson i Churruca.

Amb una narració àgil i alguns personatges molt ben aconseguits, com, entre d'altres, Marcial, l'amic de don Alonso, o don José María de Malespina, consogre de don Alonso, inveterat i fantasiós mentider capaç de pregonar la falsa mort del seu fill don Rafael, per tal de demostrar la seva magnanimitat, la novel·la es llegeix amb facilitat, d'una tirada, sense que importen gens els dos-cents anys que ja té la novel·la.

Pròxima novel·la de la sèrie, La Corte de Carlos IV.