dijous, 14 de juny del 2012

Zaragoza. Pérez Galdós

Una nova entrega, la més èpica fins ara, dels Episodios Nacionales de don Benito Pérez Galdós.

A la novel·la anterior havíem deixat el nostre heroi, Gabriel, en una cadena de deportats, camí de França. Cadena de la que, amb alguns companys, aconsegueix escapar, arribant a Saragossa on pensa incorporar-se a l'exèrcit.

Allí coneixerà don José Montoria, un ric hisendat originari de Mequinensa, i farà amistat amb el seu fill menut, Agustín, destinat en un seminari, però que, com ell, s'ha allistat a l'exèrcit.

La descripció dels combats cos a cos, carrer a carrer, casa a casa, habitació a habitació, túnel a túnel, omple totes les pàgines del llibre.

La gradual i lenta transformació des de l'optimisme generalitzat a la ciutat fins al convenciment de la inevitabilitat de la rendició ens aclapara com en una tragèdia grega, només compensada per una romàntica història d'amor també amb final tràgic entre Agustín Montoria i Mariquilla Candiola, filla d'un usurer còmic i tòpic.

Gabriel, ja no el nostre Gabrielillo de les novel·les anteriors, sinó senyor d'Araceli,
que ha estat ascendit dins de l'exèrcit, assisteix a la rendició de la ciutat i es prepara per fugir i tornar a incorporar-se a la lluita contra el francès.

Com deia al principi d'aquest comentari, una novel·la èpica.