dijous, 3 de maig del 2012

El 19 de marzo y el 2 de mayo. Pérez Galdós

Març de 1808. Gabriel es troba treballant a una imprenta a Madrid, mentre els seus amics, el rector llatinista don Celestino i la seua neboda Inés, de qui Gabriel està enamorat, viuen a Aranjuez. Els caps de setmana Gabriel aprofita per passar-los amb els seus amics.

El 18 de març, quan arriba a Aranjuez, troba una animació inusual que acaba convertint-se durant el dia 19 en el motí d'Aranjuez, motí que acaba amb la carrera política de Manuel Godoy, el Príncipe de la Paz, odiat per tot el món.

Revolta que coincideix amb la conspiració d'uns oncles d'Inés, els Requejo, per endur-se-la a Madrid, cosa que fa que Gabriel s'acomiadi de la feina i passi a servir com a criat en casa d'aquests Requejo, situada al costat de la Plaça del Sol.

Des d'allà assistirà a la revolta del 2 de maig contra els francesos, a l'empresonament de D. Celestino i Inés, a la seva busca desesperada per tota Madrid la nit del 2 al 3, al salvament d'Inés, i al seu propi afusellament a Moncloa, moment en que acaba el llibre.

Trepidant.