dimarts, 8 de maig del 2012

Bailén. Pérez Galdós

Gabriel es recupera de les ferides rebudes als famosos afusellaments de la Moncloa, D. Ceferino, el capellà, és mort, mentre que Inés, la seua enamorada, es troba desapareguda.

De manera que, juntament amb l'afrancesat don Luís Santorcaz i Marijuan, un criat aragonès a qui troben al camí i que també va en aquella direcció, viatjarà cap a Còrdova a la percaça d'Inés on s'assabentarà que, ja legitimada com a pertanyent a la gran noblesa espanyola, ha estat concertada en matrimoni amb don Diego Rumblar, un jove noble a qui el novel·lista no s'està de ridiculitzar a dojo.

Participarà amb els seus nous amics a la batalla de Bailén on descobrirà que Santorcaz és el pare d'Inés, i que aquest està fent tot el possible per recuperar-la, sembla que amb intencions no gaire altruistes, ni d'amor paterno-filial, com tampoc no ho són les de sa mare que continua amagada i que per legitimar-la ha inventat que realment és filla d'un oncle seu amb una princesa estrangera.

Com bé s'hi pot veure, cada cop més açò s'assembla més i més a un fulletó.

Però, que carai!, don Diego, Inés, Marijuan i el nostre protagonista, Gabriel, han eixit cap a Madrid, mentre que Santorcaz, nomenat sergent, s'hi troba al front d'una "partida" formada principalment per bandolers, roders i contrabandistes.

Què passarà? perquè segur que passa alguna cosa, moltes, segurament.

La solució al pròxim episodi: "Napoleón en Chamartín".