dijous, 28 de maig del 2015

El trono de Mundo Anillo. Larry Niven

Tercera entrega de la tetralogia del Món Anell. Estabilitzat el món i mort el protector Teela (antiga humana arribada a l'anell amb el protagonista Luis Wu en la primera expedició) els nostres protagonistes es troben amb la impossibilitat d'abandonar l'anell.

Aquesta circumstància li serveix al novel·lista per fer-nos un tast de l'ecologia tan variada d'aquest univers i dels costums de relació entre les diferents espècies que el poblen.

També ens introdueix en la teoria evolutiva dels protectors de Pak, ancestres de la humanitat que no seria més que una fase larvària (la de criadors) que només podrien accedir a la fase adulta (protectors=déus) a través de les arrels de l'arbre de la vida (teoria bíblica de l'Edèn).

Resulta també molt interessant la teoria dels nínxols ecològics que a manca d'habitants importats pels creadors del món anell, han acabat omplint-se amb diverses espècies humanoides que han anat evolucionant en aquestes direccions.

Com es pot observar, una variació substancial centrada fonamentalment en l'ecologia, respecte a les dues primeres novel·les molt més tècniques i centrades en els problemes científics de construcció i origen del món.