dimarts, 25 de juny del 2013

España trágica. Pérez Galdós

1870. Continua discutint-se la nova constitució al congrés de diputats i, sobretot, el substitut de l'exiliada Isabel II. El duel entre els dos candidats millor classificats, Antonio d'Orleans, duc de Montpensier i Enrique de Borbon, duc de Sevilla, es resol en favor del primer, cosa que, paradoxalment elimina les seues possibilitats reals d'accedir al tron espanyol. Això farà que Prim opti per Amadeo de Saboya, duc d'Aosta.

Temps de duels, de disturbis, d'algarades i de creixement imparable del republicanisme. L'elecció d'Amadeu com a nou rei per un congrés dividit quasi quasi en dues meitats, acabarà propiciant l'assassinat de Prim que morirà el 30 de desembre del 70, el mateix dia que el futur Amadeu I desembarcava a Cartagena.

I, com a fons, els amors de Vicente Halconero, el fill de Lucila Ansúrez, primer amb Fernanda Ibero, protagonista de l'anterior novel·la i, després de la seua mort, amb Pilar Calpena, cosina de l'anterior, i filla de Fernando Calpena i Demetria, protagonistes de la tercera sèrie.

La república s'apropa a passos gegantins.