dilluns, 17 de juny del 2013

España sin rey. Pérez Galdós.

Primera novel·la de la cinquena i última sèrie dels Episodios Nacionales, l'autor ens torna a presentar un altre "don Quijote" en el ridícul a estones i quasi sempre boig don Wifredo, Bailio de las nueve Villas i cavaller de l'ordre de sant Joan de l'Hospital.

Personatge entranyable, fervent i febrós partidari carlí i de l'unitat catòlica, la coneixença d'una dona de vida alegre, Paca l'Africana, el durà a embogir. Bogeria de la que es recuperarà bé que parcialment.

Entre aquest personatge i el seu antagonista, tot i que també de dretes, el jove Juan de Urríes, un tenorio empedreït amb qui, en defensa de Fernanda Ibero, busca l'enfrontament en un duel totalment desequilibrat.

L'assumpció davant la policia d'una mort accidental realment comesa per Fernanda, el redimeix als nostres ulls i ens deixa a l'espera de la pròxima novel·la per saber como acabarà tot.

I per sota aquesta història, les discussions al Parlament que prepara una nova constitució, i les lluites entre els monàrquics que busquen diverses alternatives de successió a l'exiliada reina Isabel, i els republicans que van adquirint importància.