dimarts, 14 d’abril del 2015

Un dinar un dia qualsevol. Ferran Torrent

Ferran Torrent és un correcte autor de novel·la negra i un admirable coneixedor de la delinqüència a València. Marc, un periodista a qui han fet fora tot i que li permeten treballar de free-lance, s'embarca en una investigació sobre el problemes financers del València C.F. Per fer un treball a fons, utilitzarà una coneixença, Albert el Negociador, a qui, anys enrere, li havia fet un favor no gaire legal. Aquest li explica que, tot i que hi ha per marro per donar i vendre, un article com aquest en aquests moments, pot ser contra prudent i perillós pel diari i, de retruc, pel propi periodista. L'orienta, amablement, cap a una notícia amagada i ràpidament desmentida, d'un jove mort trobat a les escombraries.

Seguir aquesta pista fins al seu esclariment, el durà a sol·licitar l'ajut d'antics amics: un propietari de sales de joc il·legals, un falsificador, un capellà que regeix un menjador social i un policia rebordonit.

Trufada de personatges reals, personatges ficticis més reals encara, amb algunes incursions de personatges de llibres anteriors, entre els quals un Ferran Torres (clar trassumpte de l'autor) que es compromet a fer una novel·la amb el material que el nostre protagonista, Marc (també imatge clara de l'autor) no pugui publicar.

O siga, literatura sobre literatura, ja que aquest ha estat exactament el cas. Aquesta novel·la sorgeix d'aquelles parts que, bé per imposició de les fonts, bé per manca de proves fefaents que el podrien dur a problemes amb la justícia, l'autor ha decidit contar com a pura ficció.

Molt interessant per aquells que vulguen saber alguna cosa més sobre València i la corrupció.

Una corrupció que, com diu a la novel·la, Torrent defineix com a "modus vivendi més que modus operandi"