dilluns, 13 d’abril del 2015

Cinco Novelas. Graham Greene

Cinc novel·les de l'escriptor britànic de les quals només n'havia llegit una. Històries de perdedors totes elles, de persones turmentades, arrossegades per la vida, per les voltes i revoltes que fa la vida.

Brighton Rock, història d'un adolescent a qui les circumstàncies han posat al front d'una banda dedicada a l'extorsió i la protecció. Un assassinat encobert que sembla una mort natural, i una dona divorciada que, insistent, acabarà descobrint què ha succeït.

L'agent confidencial. Un representant del govern de la República, vidu, en plena guerra civil, arriba a Londres amb la missió d'aconseguir un contracte de subministrament de carbó. Els sublevats també han enviat llur agent que intentarà repetits sabotatges contra d'ell. Novel·la negra hereva de les de Dashiell Hammett, Raymond Chandler o Chester Himes, on el protagonista rep bufetades per totes parts.

El tercer home. Un escriptor de novel·letes de l'oest, en plena postguerra, és invitat per un amic de la infància a Viena. Quan arriba, aquest és mort. La policia l'acusa de certes pràctiques il·legals, cosa que el subleva i l'impulsa a intentar netejar el seu nom. Però les coses són el que semblen i el llibre acabarà amb una ja famosa i cinematogràfica persecució per les clavegueres de Viena.

L'americà tranquil. Guerra d'Indochina. Un corresponsal britànic, divorciat i amistançat amb una vietnamita, coneix un jove americà de la legació comercial, idealista, volenterós, simpàtic. L'americà és assassinat. Però qui ho ha fet? Per què? L'anglès, sotmès a la investigació d'un policia francès, ens va introduint en els inicis d'una guerra que seria molt més dura encara del que ja ho era en temps dels francesos.

I, la que ja havia llegit, El nostre home a l'Havana, un petit comerciant britànic, establert fa molts anys a Cuba, divorciat i amb una filla, amb problemes de liquiditat, és enrolat pel servei secret britànic. A fi d'aconseguir diners, comença a inventar-se una xarxa d'informadors i unes construccions secretes a la muntanya. Però de sobte, algú comença a atemptar contra persones amb noms coincidents amb els seus ficticis informadors. I inclús intenten enverinar-lo i mor un vell amic de fa molts anys. Divertida i trista, molt trista.

Un escriptor del que ja no se sent parlar gaire, però les històries del qual són dignes representants de la vida sota la guerra freda.