dimecres, 23 de juliol del 2008

El teorema del lloro. Denis Guedj

Acabe de rellegir aquesta novel·la que aconselle a tots els docents i ensenyants, encara que no es dediquen a les matemàtiques, però també a tot aquell que vulga passar una agradable i no curta estona, llegint una història d'intriga i aventura.

Sinopsi:

Un vell llibreter de 84 anys, Monsieur Pierre Ruche, hemiplègic, i propietari de la llibreria parisina "Mil i un fulls" té llogada part de sa casa a la seua dependenta, Perrette, fadrina amb dos bessons, Jonathan-i-Lea, i amb un altre fill adoptat, Max, que és sord. Max, ha salvat un lloro de les mans d'uns gànsters, a qui anomenaran Nofutur, i que passa a formar part d'aquesta família tan especial. A més, hi trobem un taxista que "visita" ciutats estrangeres, elegint els clients a l'aeroport, i un botiguer magrebí, Habibi.

Un amic de Ruche, en Grossrouve, a qui no ha vist des de la segona guerra mundial, li anuncia en una primera carta i li envia des de Manaus, una biblioteca sencera de llibres de Matemàtiques que ha anat recollint, segons confessa a la seua carta, a vegades, amb mètodes no excessivament ortodoxes. Als pocs dies de la recepció d'aquesta biblioteca, Ruche rep una carta de la policia de Manaus, on li comuniquen la mort d'en Grossrouve en un incendi, amb una segona cart on Grossrouve diu haver trobat la solució de la conjectura de Fermat i la de Goldbach.

Ruche, recolzat per la família, interpreta la carta del seu amic, com una clau per descobrir el què pot haver passat, així que a través dels llibres rebuts, i citats a la carta, comença una investigació sobre allò que pot haver passat. Assistim, doncs, a una història novel·lada de l'evolució de les matemàtiques, que els fa avançar en les diferents hipòtesis sobre la sort del seu amic.

Finalment, són trobats per un antic amic, Tavio, don Ottavio, capo mafiós a Sicília, que està convençut que és el lloro el dipositari de les demostracions d'en Grossrouve, que ell ha intentat conseguir infructuosament.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Novel·la ben construïda, que manté l'intriga fins el final, amb una ironia que et fa somriure ben a sovint, i que et fa redescobrir amb un llenguatge molt planer, molt d'anar per casa, la gran aventura de les matemàtiques.

Absolutament aconsellable. Ho assegure.

6 comentaris:

Nekane ha dit...

empiezo aqui verdad???
BESINES

colombine ha dit...

perfecto el resumen ..´

La parte del descubrimiento del álgebra que yo he leido está genial...

XARBET ha dit...

Jo amb perdo en aquest lloc, estava cercant un capítol del llibre, bon resum , m'agrada, però aquí ni hi es. Salut, seguirem...

XARBET ha dit...

Ha estat agradable llegir aquest capítol, la primera cosa que se m'acut es que els nostres professors de matemàtiques eren uns incompetents, l'altra que encara ho son. Si s'expliquessin així aquesta assignatura no seria el coco del estudiants. Per altre banda es interessant y ben escrit.

colombine ha dit...

ya si que lo he leido ..es una gozada...cunado venga Ceba , si das tu autorización se lo envio...

besos

Daniel Yanez-Gonzalez ha dit...

Gracias por la recomendación, Julio.
Anoto y hago propósito de enmienda en mi lectura. ¡Que ya está bien de Mortadelo y Filemón!
Paz, amigo, y gracias por todo.
Daniel.