dimarts, 10 d’agost del 2021

Catedrales

 CATEDRALES de Claudia Piñeiro

Una família de classe mitjana trasbalsada per la mort d'Ana, la seua filla menuda, trobada esquarterada i cremada a un descampat als afores de Buenos Aires.

Una investigació policial tancada a presses i correres sense haver-ne aclarit res del cas.

Una trentena d'anys més tard, Alfredo, el pare d'Ana, acabarà esbrinant què va passar i per què.

La història li arriba al lector, capítol a capítol, a través dels records d'un seguit de personatges:

1) LIA, germana mitjana, Se n'anà de casa arran de la mort d'Ana i trencà relacions amb la resta de la família llevat d'ALFREDO, son pare. Ha refet sa vida a Santiago de Compostela on hi té una llibreria.

2) MATEO, nebot de LIA i fill de CARMEN, germana gran. Molt afectat, tot i no haver-la coneguda mai per la mort de sa tia ANA. Arran de la mort del seu avi ALFREDO ha iniciat un viatge per Europa, resseguint una sèrie de catedrals en un particular Camí de Sant Jaume que el durà a Santiago on sap que hi ha sa tia LIA. Sense anunciar-ho ha trencat amb els seus pares.

3) MARCELA, íntima amiga d'ANA i únic testimoni de la seua mort. Tot i això, degut a la seua malaltia, amnèsia anterògrada, la seua declaració no fou mai tinguda en compte. MARCELA és dipositària d'un secret que no pot revelar i que és la clau d'aquesta història. Sí que li fa cas ALFREDO qui, arran de les seues converses amb ella, i vist el punt mort on s'hi troba, contracta ELMER.

4) ELMER, forense que intervingué en la investigació del cas, però a qui ningú li feu cas al seu dia. Terc com una mula, ha mantingut sempre obert el cas que la policia tancà en fals. Amb els records de MARCELA aconseguirà traure l'entrellat del cas, esbrinant el secret que aquesta es nega a trair.

5) JULIAN, marit de CARMEN i pare de MATEO. Ex seminarista. Personatge central de la història, acovardit i manipulat per la seua dona. Al remat, acaba confessant-li-ho tot al seu sogre ALFREDO.

6) CARMEN, germana major d'Ana. Catòlica fanàtica. Manipuladora. Egocèntrica. Tant ella com JULIÁN, el seu marit, els únics en possessió de les claus del misteri, les quals no han volgut revelar mai.

7) ALFREDO, pare que mai no ha defallit en la seua cerca de la veritat la qual, al remat, ha arribat a conéixer poc abans de morir d'un càncer i que, a través del seu nét MATEO li transmetrà a LIA a través d'una carta que aquest li entrgarà en mà.

Novel·la a llegir.